Wat

Theo Café: gratis event voor hockeytrainers, coaches, technische commissie/ bestuursleden en overig technisch hockeykader.

Wanneer

21 mei 2018
11.00 - 17.00
Aansluitend Theo-Dansant

Waar

AMHC Rood-Wit
Zwaluwenweg 11
2111 HC Aerdenhout – Google maps

Theo Café XL

Het is zover... het eerste Theo Café is op 21 mei a.s. en we maken er meteen een XL-versie van. Tijdens deze dag bieden wij iedereen die op een hockeyclub actief is binnen het technisch kader de mogelijkheid om kennis te delen, visie te ontwikkelen en nieuwe, innovatieve inzichten te vergaren. Iedereen kan van iedereen leren. Precies waar Theo voor staat. Dit doen we d.m.v. workshops, presentaties en het bespreken van een aantal (probleem)stellingen.

Programma

11.00 uurKoffie
11.30 uurCentrale opening
12.00 - 17.00 uurRondes
17.00 uurAfsluiting + Theo-Dansant
Schrijf je gratis in

Workshops en presentaties

Van Hockeyer naar (top) atleet die hockeyt

door Bengt Kom

In de top van het huidige hockey worden er hoge fysieke eisen gesteld, je moet een topatleet zijn. Om de overstap naar de senioren te kunnen maken en bij de top te kunnen aanhaken, zullen we het atletisch vermogen zo optimaal mogelijk moeten ontwikkelen. Daarnaast moeten clubs ervoor zorgen dat de hockeyers die hen worden toevertrouwd zoveel mogelijk -en hun leven lang kunnen sporten. Om dat te bewerkstelligen zullen we de spelers moeten helpen. Helpen om de risico’s van een mogelijke bewegingsachterstand of beperking te minimaliseren danwel te verhelpen. Het is dus een noodzaak om meer aandacht aan de fysieke ontwikkeling van de jeugd te besteden. Dit werkt blessurepreventief in de breedte, maar levert ook een verbetering op in het atletisch vermogen. Natuurlijk doen we dit het liefst zo efficiënt mogelijk zodat het geen extra trainingstijd kost maar juist extra trainingstijd oplevert!

Bengt Kom is als bewegingswetenschapper verantwoordelijk voor de Physical performance van meerdere top-jeugdteams bij hockeyclub Amsterdam. Daarnaast is hij actief als trainer/coach van Jongens B1 bij AH&BC, als personal trainer en Kracht & Coördinatietrainer.

Fluiten wordt weer sexy!

door Coen van Bunge

Wie op zaterdag en/of zondag op de club staat te kijken, ziet de vader of de speler van JA3 die zijn jaarlijkse 70 minuten moet fluiten. Dan heb je ook nog de mensen die hun '70 minuten' verkopen aan een tiener die een zakcentje meepakt. De ene wedstrijd heb je geluk en de andere keer vette pech. Met onze modules maak je het ook juist voor hen leuk om gewoon 70 minuten per jaar te fluiten. Aan de hand van duidelijke tips en clips maken we het fluiten weer sexy. De gevorderde clubscheidsrechter gaan we uitdagen om nog beter te gaan fluiten. LetsGo!

Coen van Bunge is Internationaal scheidsrechter op het allerhoogste niveau. Zo was hij o.a. actief op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro en heeft hij 2x achter elkaar de finale van Champions Trophy gefloten. Coen heeft zijn eigen Umpire Academy waar ambitieuze scheidsrechters nog beter gemaakt worden en waar clubs worden geholpen om het fluiten weer sexy te maken. Samen met Coen ontwikkelt Theo een ‘leerlijn’ voor scheidsrechters, die hier aan bijdraagt en die vanaf het nieuwe seizoen aangeboden wordt via Theo.

Het opleiden van goed ontwikkelde bewegers begint bij de EF-jeugd

door Jet Cremer

De algemene motoriek van de huidige jeugd ontwikkelt zich slechter dan 30 jaar geleden. Het gevolg hiervan is dat het kind later een slechtere beweger wordt, sneller last krijgt van blessures en daardoor is de kans op verlies van spelplezier groter.
Op de EF-jeugd trainingen bij hockeyclub Amsterdam signaleert Jet wekelijks het grote verschil tussen de goede en slechte bewegers. Vanuit haar eigen passie en kennis als bewegingswetenschapper wil zij iets toevoegen aan de huidige manier van opleiden bij de EF-jeugd. Op basis van kennis uit wetenschappelijk onderzoek heeft zij samen met Bengt Kom (ook bewegingswetenschapper) een trainingsmodule ontwikkeld. Door de jaren heen zal er nadruk gelegd moeten gaan worden op het ontwikkelen van basis motorische vaardigheden, waardoor het kind rond 12-jarige leeftijd steeds sportspecifieker kan gaan trainen. Tijdens de workshop van Jet maken jullie kennis met de visie en gedachten achter de opzet van deze trainingsmodule, die door Theo wordt aangeboden vanaf het seizoen 2018-2019.

Jet Cremer is oud hoofdklassespeelster en Master of Science in Human Movement Science, gespecialiseerd in talentontwikkeling en identificatie aan de hand van het Athletic Skills Model. Daarnaast is zij HBO docent sport en gezondheid en werkend als Biologie en Wiskunde docent op Instituut Blankestijn te Utrecht. Aan Hockeyclub Amsterdam (AH&BC) is zij verbonden als Talententrainer EF-jeugd en Assistent coach van Meisjes B1.

Effective Play - Position, receiving and decision making

door Bernardo Fernandes

Effective positioning - The How and Where to receive the ball with focus on the midfielders role. What is the process of identifying and reacting to a given situation on the field. What makes good decision making on top athletes and some examples of how to train it. Examples for the best players in the game.
For more information, read the article at self-pass.com

Bernardo Fernandes is de oprichter van self-pass.com. Hij is een pionier in de ontwikkeling en innovatie van de hockeysport. Daarnaast is hij FIH High Performance Coach, FIH Academy Coach Educator en EHF Coach Mentor. Als Portugees was/is hij o.a. Coach van het Portugese Under 21 team waarmee hij promoveerde naar de A divisie en Coach van het nationale team van Portugal waarmee hij promoveerde naar de B divisie, alsmede Coach van het Portugese Indoor team. 
In Nederland was Bernardo onlangs Coach/Mentor Coach van zowel Dames 1 als Heren 1 van Venlo – die onder zijn leiding promoveerden naar de overgangsklasse.

Road to Excellence

door HockeyBaas – Laurens Matla en Bertram Veen

HockeyBaas/TalentEmpowerment begeleidt jonge, actieve tophockeyers in hun Road to Excellence. Bij HockeyBaas krijgen de toptalenten de begeleiding en ondersteuning die nodig is om het maximale uit hun sportieve en maatschappelijke carrière te halen.
HockeyBaas werkt samen in de overdracht van de visie en kennis van THEO. De hockeyers van HockeyBaas verzorgen vanuit hun talent, passie en enthousiasme  trainingen, presentaties en clinics om deze kennis krachtig over te kunnen dragen aan trainers, coaches en  hockeyers.
Tijdens deze presentatie zullen Laurens en Bertram vertellen wat de ontstaansgeschiedenis is van Hockeybaas, alsmede hun programma en doelstelling. Zeer waarschijnlijk zal hier ook minimaal 1 van hun toptalenten (speelster uit Jong Oranje / Nederlands dames team) bij aanwezig zijn, om haar eigen ervaringen te delen.

Laurens Matla en Bertram Veen zijn de Co-Founders van HockeyBaas & TalentEmpowerment / Verbinding maakt sterk; binnen HockeyBaas en TalentEmpowerment zorgen zij voor de verbindingen tussen sport en bedrijsleven. / Gepassioneerd voor het succes van onze topsporters.

Holland Hockeyland moet aan de slag, en de plank niet letterlijk mis blijven slaan. De excellente jeugdopleiding is een eerste stap...

door Jeroen Laurensen

In de ‘excellente jeugdopleiding’ zijn volgens Jeroen Laurensen verschillende nieuwe -en oude inzichten samen gebundeld tot een concept voor een jeugdopleiding. Visie, cultuur en structuur zijn de sleutelwoorden die een club beter maken.
Maar hoe kijk je daar nu anders naar? Het moet, want juist de breedte in het aantal hockeyers was altijd onze Nederlandse kracht. De focus moet worden verlegd naar kwaliteit en vernieuwing voordat we achterop raken.

Jeroen Laurensen is een verbinder, uitdager, inspirator en ontwikkelaar van de excellente jeugdopleiding. Hij is inmiddels 20 jaar full time werkend in de hockeysport als centrale clubman bij Nijmegen, Fletiomare en nu al drie jaar bij HC Oranje Rood.

Maak van je keeper een deelnemer - betere integratie van de keeper in team trainingen

door Mark Peart

Op iedere club komt het vaak ter sprake, maar niemand doet er wat aan. Ben jij iemand die wel het verschil kan maken voor een keeper tijdens de teamtraining?
Vergroot het plezier van iedereen en maak je keeper gelijk aan de rest; geen status aparte, maar ook geen schietschijf. Tevens ontwikkel je meer expertise in een 'lastig' onderdeel van het trainingsgeheel. Wil jij de teamtraining ook voor keepers optimaal interessant en spannend maken? Mark laat zien hoe het moet! Middels een goed opgebouwde, thematische oefenreeks en veel praktische tips wil straks iedereen keepen op je training!

Mark Peart is Technisch Manager bij NMHC Nijmegen en heeft daarnaast diverse rollen als assistent trainer en keeperstrainer in Overgangsklasse en Hoofdklasse vertolkt. Als keeper heeft hij alle Engelse Nationale Jeugd teams doorlopen. Mark is een echte allrounder; hockeytrainer, coach, looptrainer, keeperstrainer, krachttrainer en inspirator voor velen.

Wie investeert er eigenlijk in de coach?

door The Hockeylab – Jaïr Levie

Het begeleiden en opleiden van hockeytrainers is een hot topic. Veel clubs gebruiken de HT2/HT3 opleiding en zetten er een trainerscoördinator bij die de trainer begeleidt. Maar stel je bent hockeycoach en je wilt jezelf blijven ontwikkelen. Wie investeert daarin? En hoe dan? Sommige coaches hebben het geluk dat er veel kennis binnen de club aanwezig is waardoor ze kunnen sparren, maar er zijn ook heel veel coaches die niet weten waar ze met deze behoefte naartoe moeten. Jaïr is met The Hockeylab de uitdaging aangegaan om een compleet nieuwe opleiding vorm te geven die de ambitieuze hockeycoach meer input geeft; als mens en dus ook als coach. Iedereen wordt daarnaast ook nog 1 op 1 begeleid. 

Jaïr Levie is op dit moment Technisch Directeur bij Alecto en wordt dit volgend seizoen bij Cartouche. Daarnaast is hij Trainer/coach van Alecto dames 1 (overgangsklasse) en van het Zuid-Hollands Meisjes C, docent instructeursopleiding Athletic Skills Model voor hockeytrainers, leercoach bij de KNHB en oprichter van The Hockeylab en de THL Hockeycoach Academie.

Iedere hockeyer heeft het recht om beter te worden

door 360SportsIntelligence – Frank Maathuis

360SportsIntelligence biedt amateurclubs de mogelijkheid om volledig geautomatiseerd opnames van wedstrijden en trainingen te maken. Met deze opnames kan eenvoudig een analyse van de teamprestatie en individuele prestaties worden gemaakt waarvan spelers kunnen leren. Van de opgenomen wedstrijden wordt volledig geautomatiseerd een samenvatting gemaakt die vervolgens in de clubhuizen getoond wordt en op internet beschikbaar is. Aan deze samenvattingen kunnen sponsorlogo's worden toegevoegd waardoor het systeem voor clubs geen geld kost maar extra inkomsten kan genereren.

Frank Maathuis is ondernemer en de oprichter van 360SportsIntelligence. Frank heeft een grote passie voor sport en talentontwikkeling; deze passie komt duidelijk naar voren bij de mogelijkheden van 360SportsIntelligence.